Yhteiskanavapuhallin tai huippu-imuri

Yleisimmin vanhemmasta kerrostalosta löytyvä yhteiskanavapuhallin on 60-70 – luvun tekniikkaa. Hihnavetoinen, taaksepäin kaartuvilla siivillä varustettu keskipakopuhallin jota pyörittää yksi – tai kolmivaihemoottori. Ruoanlaitto – ja pesuaikoina tarvittavaa tehostettua ilmanvaihtoa ohjataan vanhanaikaisella piimetallilla varustetulla ulkolämpöanturilla ja kellokytkimellä.

Ilmamäärän ohjaus

Moottori on kaksinopeuksinen. Tehostettua nopeutta käytetään kellokytkimen ohjaamana, esim ruoanlaittoaikoina. Ulkotermostaatin piimetallianturi estää kovalla pakkasella tehostetun nopeuden kytkeytymisen. Mitään muuta ohjausta puhaltimessa ei ole.

Heikkouksia

Paineennostokyky heikko, eli puhallin vaatii suuria kierrosnopeuksia ja runsaasti energiaa. Puhallin on erittäin altis pölylle ja lialle (millimetrin kerros likaa siivessä vähentää ilmamäärää 5%). Vaatii säännöllistä tarkkailua ja huoltoa koska on altis ulkopuolisille häiriöille; esimerkiksi vetohihnan kunto, kireys ja linjaus ovat erittäin tärkeitä. Termostaattiohjaukseen käytetty piimetallianturi on herkkä vikaantumiselle. Puhaltimen hyötysuhde on huono.

Ecoilma – energiatehokkuutta ilmanvaihtoon

Ecoilman suoravetoinen EC-moottorilla varustettu nykyaikainen puhallin ilman erillistä voimansiirtoa on hiljainen ja huoltovapaa. Ilmanvaihdon määrää ohjataan älykkäällä automatiikalla olosuhteiden ja kohteen vaatimusten mukaan.

Ilmamäärän ohjaus

Automatiikka mittaa sisä – ja ulkolämpötilaa, ja säätää optimaallisen ilmamäärän olosuhteiden mukaan. Ulkolämpötilan laskiessa poistoilman määrää vähennetään jolloin lämmintä sisäilmaa ei tarpeettomasti puhalleta ulos. Ecoilman automatiikka pyritään liittämään taloyhtiön kelloajastimeen, tarvittaessa voidaan käyttää myös Ecoilman automatiikan kello-ohjausta. Ajastimen avulla määritellään tehostetun ilmanvaihdon ajankohdat. Kohteissa joissa henkilömäärä on vaihtuva, kuten toimisto – ja koulutiloissa, ohjaukseen voidaan liittää mm. hiilidioksidianturi, kosteusanturi tai läsnäolotunnistin.

Edut

Hyvä paineennostokyky jolloin voidaan käyttää matalia kierrosnopeuksia. Edistyksellinen siipiprofiili vähentää tehokkasti likaantumista, ja on suunniteltu toimimaan täysin normaalisti myös siinä tilanteessa että se sattuisi likaantumaan. Suoravetomoottori kuluttaa vain n. 35% perinteisen puhaltimen sähkönkulutuksesta, ja on huoltovapaa. Nykyaikaiset lämpöanturit ovat tarkkoja ja luotettavia. Hyötysuhde on erittäin korkea ja puhallin hyvin hiljainen. Energiansäästö tuntuva, seurantakohteissa energiankulutus on laskenut 10-25%.